DNS چیست ؟
DNS چیست ؟ در واقع مخفف کلمه Domain Name System به معنای سیستم نام دامنه میباشد. DNS از پایه های مهم اینترنت است و تمامی ما بدون آن که خودمان بدانیم در مدت روز از DNS استفاده میکنیم. در ادامه قصد داریم شما را با مفهموم و کاربرد DNS آشنا کنیم.
DNS چیست ؟
DNS نقش دفترچه تلفن را برای اینترنت ایفا مینماید. همانند ما که وقتی میخواهیم با یک فرد تماس بگیریم، به جای به خاطر سپردن شماره او از دفترچه تلفن موبایل و یا دفترمان استفاده میکنیم. با استفاده از DNS دیگر لازم نیست که آدرس IP ها را حفظ کنید زیرا کامپیوتر ها برای اتصال به یکدیگر از اعداد خاص که به آن ها IP گفته میشود، استفاده میکنند.
DNS در حقیقت یک فهرست است که از آن برای تبدیل نام دامنه، به آدرس IP استفاده میشود زیرا نام دامنه برای انسان و آدرس IP برای کامپیوتر قابل فهم اند. DNS برای مثال نام دامنهwww.serverhama.com که قابل فهم برای انسان است را به اعدادی خوانا برای کامپیوتر که همان IP است تبدیل مینماید. در حقیقت DNS با استفاده از سیستمی که برخوردار است، با تبدیل نام دامنه مورد نظر، به آدرس آی پی نظیر آن، اتصال افراد به شبکه را آسان تر مینماید.

DNS چگونه کار میکند؟
زمانی که از یک سایت دیدن میکنید، کامپیوترتان از مراحلی برای تبدیل نمودن آدرس وب (نام دامنه) قابل خواندن برای افراد، به یک آدرس IP قابل خواندن برای کامپیوتر را دنبال میکند. این موضوع هر دفعه که از یک نام دامنه استفاده کنید، چه در حال دیدن یک وب سایت باشید و چه در حال فرستادن ایمیل یا گوش دادن به ایستگاه های رادیویی اینترنتی باشید، اتفاق میافتد. هر سایتی میتواند با بیش از یک آدرس IP تطابق داشته باشد یا به عبارت دیگر بیش از یک آدرس آی پی داشته باشد.
آی پی ها برای هر وب سایتی منحصر به فرد هستند به این معنا که یک وب سایت ممکن است یک یا چند آدرس آی پی داشته باشد، اما یک آدرس آی پی، نمیتواند برای دو یا چند سایت باشد و فقط مخصوص به یک وب سایت است. به همین دلیل به سیستم نام دامنه یا همان DNS نیاز میباشد تا آدرس IP را به اسم دامنه قابل خواندن برای افراد تبدیل کند، زیرا حفظ کردن یک کلمه خیلی راحت تر از تعداد زیادی عدد شبیه به هم است.
بدون درنظر گرفتن DNS ، هرگاه تعداد درخواست ها برای بازدید یک سایت زیاد میشود، زمان بسیار زیادی طول میکشد تا به خواسته های کاربران پاسخ داده شود و سایت به نمایش درآید، اما اطلاعات DNS در سرورهای بسیار زیادی به اشتراک گذاشته میشود و به شکل محلی داخل کامپیوتر های افرادی که یک بار از سایت شما دیدن میکنند ذخیره میگردد. ممکن است پیش بیاید که افراد در یک روز چند بار از سایت شما دیدن کنند. نام دامنه یک بار در داخل کش ذخیره میشود و دیگر لازم نیست که هر دفعه نام دامنه با آدرس IP مورد بررسی قرار گیرد بنابراین تعداد دفعاتی که باید از DNS استفاده شود، خیلی کمتر از تعداد دفعاتی است که یک سایت را جستجو میکنیم. به این صورت، سرعت بارگذاری سایت شما در مرورگر کاربران نیز افزایش خواهد یافت.
DNS در حقیقت از یک پایگاه داده سلسله مراتبی به استفاده میکند که از اطلاعاتی شامل نام دامنه برخوردار میباشد. برای مثال وقتی در مرورگر جستجوی خود یک دامنه را جستجو میکنید، اولین کاری که سیستم شما انجام میدهد، فرستادن درخواست به سرور DNS محلی سیستم عامل شما میباشد که که آیا جواب مورد نیاز شما در یک مکان به اسم حافظه نهان (کش/Cache) در سیستم ثبت شده است یا نه. اگر که در حافظه نهان پیدا نشود درخواستتان از طریق اینترنت به یک و یا چند سرور DNS فرستاده میشود و اما اگر همچنان اطلاعات مورد نیاز در سرورهای DNS نیز پیدا نشود، این درخواست به دیگر سرورهای خارجی ارسال میگردد.
مزایای DNS
مهم ترین کاربرد DNS، کمک به استفاده راحت تر از اینترنت است. اگر لازم بود همه IP های سایت ها را برای بازدید به خاطر بسپاریم، گشت و گزار در اینترنت بسیار سخت و دشوار میشد. به همین دلیل سیستم نام دامنه یا DNS روی کار آمد تا تا دیگر نیاز نباشد اعداد را حفظ کنید. همچنین DNS در کار دسته بندی و بایگانی وب سایت ها، به موتور های جستجو کمک بسزایی مینماید.

معایب DNS
DNS در کنار مزایایی که دارد، از معایبی نیز برخوردار است. از مهم ترین معایب آن DNS Attacks میباشد که در آن هکر یا کلاه بردار، آدرس واقعی را با یک آدرس جعلی جایگزین مینماید و کاربران را با فریب به طرف آدرس های خراب هدایت مینماید. در بیشتر مواقع هدف از این کار گرفتن اطلاعات بانکی و دیگر داده های مهم افراد میباشد. اگر که تنظیمات سرور DNS شما توسط بدافزار عوض شود، با وارد کردن آدرس وب سایت موردنظرتان، به یک وب سایت دیگر که در اکثر اوقات شبیه به سایتی است که قصد بازدید آن را دارید، منتقل میشوید.
برای این که از چنین مشکلاتی جلوگیری نمایید، بهتر است که قبل از ورود به سایت های مهم و انجام کار های مهم مانند انجام عمیات بانکی، از برنامه های آنتی ویروس قابل اعتماد بر روی سیستم خود استفاده کنید.